Contact us

email: gvam44@yahoo.com

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

                               Άρτος Υγείας
                           με Αλεύρι δίκοκκου σίτου Ζειάς ολικής αλέσεως

Ο σίτος παράγεται στην Φθιώτιδα σε ημιορεινά αγροκτήματα εφαρμόζοντας ορθές γεωργικές πρακτικές. Αλέθεται σε μηχανικό πετρόμυλο ψυχρής εξαγωγής τελευταίας τεχνολογίας.
Περιεκτικότητά σε βιταμίνες, σε σάκχαρα βραδείας διάσπασης, προβιταμίνη Α για καλή όραση και πρόληψη ξηροδερμίας, βιταμίνη Ε που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σύνθετες ουσίες αμινοξέων μειώνει την χοληστερίνη. Επίσης ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω του ότι ο δείκτης γλυκαιμίας του είναι 40 ρυθμίζει τη γλυκαιμία του αίματος και γι' αυτόν συνιστάται στους διαβητικούς ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση.


                          
Η λυσίνη και τα άλλα αμινοξέα του (τρυπτοφάνη, μεθειονίνη, θεονίνη, βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη) βρίσκονται κυρίως στα πίτυρα, άρα στο αλεύρι ολικής αλέσεως.

Το δίκοκκο σιτάρι περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπίδια από το κοινό σιτάρι και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συγκρίνονται με αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο. Το δίκοκκο σιτάρι έχει πολύ καλή γεύση και άρωμα. (Από άρθρο του Κ. Νάνου στο www.agrotikabook.gr).


Στάχυς από σπόρο που βρέθηκε στις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου