Contact us

email: gvam44@yahoo.com

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Aλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Aλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά
100% Αγνό Ελληνικό

       Παράγεται στην Φθιώτιδα και αλέθεται σε μηχανικό πετρόμυλο ψυχρής εξαγωγής

Μία ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες καλλιέργεια επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Το δίκοκκο σιτάρι ή ευρέως γνωστό ως ζειά και ζέα, είναι σιτάρι με μεγάλη προϊστορία στον ελλαδικό χώρο. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν στα Βαλκάνια και στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 6.000 χρόνια. Λυσίνη, κυτταρίνη, μαγνήσιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και ένζυμα το κατατάσσουν δικαίως σε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν.

Το δίκοκκο σιτάρι θεωρείται ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρα γεωργία. Δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, είναι άριστη τροφή και η μεταποίησή του δίνει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Χρησιμοποιείται για παραγωγή ψωμιού που έχει μεγάλη ζήτηση ιδίως στην Ιταλία, την  Γερμανία και την Ελβετία. Επίσης, από το σκληρό αλεύρι τύπου Φάρο γίνονται ζυμαρικά, όπως επίσης και άλλα αρτοσκευάσματα. Το είδος αυτό του σίτου δεν έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες που έχουν άλλα είδη σίτου, επειδή δεν περιέχει τα γονίδια που προκαλούν αλλεργίες. Αν και περιέχει την πρωτεΐνη γλουτένη, αυτή είναι σε μικρή ποσότητα και είναι ελάχιστα αλλεργιογόνος και πολύ εύπεπτη. Η γλουτένη αυτή γίνεται ανεκτή από τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την αλλεργία που προκαλείται από αυτήν, επειδή το δίκοκκο σιτάρι περιέχει μία ουσία, τη ροδανίνη, που αποτελεί έναν παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες ανόργανων στοιχείων και κυρίως μαγνησίου, περιέχει 10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το κοινό σιτάρι.

Η ιδιότητα αυτή του δίνει τη δυνατότητα να είναι ένα τρόφιμο που θεωρείται ότι έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Σημαντική, επίσης, είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, κυρίως της ομάδας Β', και σε σάκχαρα βραδείας διάσπασης. Επίσης, περιέχει προβιταμίνη Α που ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Ε, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ μειώνει τη χοληστερίνη. Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σε σύνθετες ουσίες αμινοξέων, με την κατανάλωσή του μειώνεται η χοληστερίνη στο αίμα. Επίσης, το σιτάρι αυτό ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω του ότι ο δείκτης γλυκαιμίας του είναι 40, το σιτηρό αυτό ρυθμίζει τη γλυκαιμία του αίματος και γι' αυτόν τον λόγο συνιστάται στη διατροφή των διαβητικών.
                          
Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, που φθάνει στο 13-20%, σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που έχει 11-12%. Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούνται από το σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων.
Η λυσίνη και τα άλλα απαραίτητα αμινοξέα του (τρυπτοφάνη, μεθειονίνη, θεονίνη, βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη) βρίσκονται κυρίως στα πίτυρα, άρα στο αλεύρι ολικής αλέσεως. Το δίκοκκο σιτάρι περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπίδια από το κοινό σιτάρι και μάλιστα περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συγκρίνονται με αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο. Πέρα των άλλων, το δίκοκκο σιτάρι έχει πολύ καλή γεύση και άρωμα. (Πληροφορίες από άρθρο του Κώστα Νάνου στο www.agrotikabook.gr).

Αλεύρι Ζειά, ολικής αλέσεως από δίκοκκο σιτάρι
Ο σπόρος παράγεται στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας σε ημιορεινά αγροκτήματα εφαρμόζοντας ορθές γεωργικές πρακτικές. Αποφλοιώνεται και αλέθεται σε μηχανικό πετρόμυλο ψυχρής εξαγωγής τελευταίας τεχνολογίας του ομίλου Παντελεημονίτη στο Βοτανικό.
Η ιδιότητα του δίκοκκου σίτου είναι από μόνη της εγγύηση ότι δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα για την καλλιέργεια του, διότι απλά είναι είδος άγριου σίτου πολύ ανθεκτικού. Μάλιστα ούτε ζιζανιοκτόνα χρειάζεται διότι «αδελφώνει» έντονα και η βλάστηση του «πνίγει» τα ζιζάνια.
Καλλιεργούμε δύο τύπους Ζειάς: τον τύπο ΦΑΡΟ και τον τύπο ΦΡΑΝΚΕΝΚΟΡΝ ή ΣΠΕΛΤ.
Παράλληλα καλλιεργούμε δοκιμαστικά, και αρχαίο Ελληνικό σπόρο που γνωστός αρχαιολόγος βρήκε το 2012 σε ανασκαφή στην Πελοπόννησο σε καλά σφραγισμένο πιθάρι. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν μια ανώτερη ποιότητα.

Το Αλεύρι Ζειά διατίθεται στις παρακάτω συσκευασίες:
-          για φούρνους και χύδην πώληση σε χάρτινα 25κιλα τσουβάλια αντοχής πολλών στρώσεων,
-          για οικογένειες σε συσκευασία 10 κιλών,
-          ειδική συσκευασία ενός κιλού για λιανική πώληση κατά παραγγελία.

Τα παρακάτω διατροφικά στοιχεία αναφέρονται στο δίκοκκο αλεύρι ολικής άλεσης και είναι τυπικά για τον τύπο Farro Perlato αναφέρονται δε στον ειδικευμένο ιστότοπο www.NutritionData.com.
Τα 100 γραμμάρια ΦΑΡΡΟ έχουν ενεργειακή αξία 320 θερμίδες εκ των οποίας των λιπών είναι 30 θερμίδες.
·         Λίπη 3% εκ των οποίων καθόλου κορεσμένα λίπη και Χοληστερόλη 0%.
·         Υδατάνθρακες 64% εκ των οποίων Φυτικές ίνες 6% και Σάκχαρα 6%.
·         Πρωτεΐνες 15%.
Τα 100 γραμμάρια καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε Λίπη κατά 5%, Υδατάνθρακες κατά 21%, σε Φυτικές Ίνες κατά 24%, σε Ασβέστιο κατά 4%, σε Σίδηρο κατά 20%. Περισσότερες διατροφικές λεπτομέρειες για ΣΠΕΛΤ και ΦΑΡΡΟ στους ιστότοπους

1 σχόλιο:

  1. Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐ 2012
    Ο συγγραφέας, ειδικός στη Διατροφολογία, κος Μιχάλης Γρηγορίου μιλά στην εκπομπή Άρωμα Ελλάδας και την Άννα Κορκού για το αρχαιότερο δημητριακό στον κόσμο, τη Ζεια.
    https://youtu.be/Gn2U2XVUtj0?list=PLpZYHk-rInw9g04di9B0j6kzmf4HdUn6c

    ΑπάντησηΔιαγραφή